Almond harvest in Andalusia...and orange and almond cake recipe

 This is the time of the year, I like most here. Summer is not entirely gone. It's still hot even. But nature follows its course and it's now almond picking time. I snapped this pic while on my way to Conchar last week. Green nets are placed beneath the almond trees and you use a stick to shake the branches and make the almonds fall on the ground.

C'est la période de l'année que j'aime le plus ici. L'été n'est pas encore parti. Il fait même encore
chaud. Mais la nature suit son cours et en ce moment, c'est la récolte des amandes. J'ai pris
cette photo sur la route de Conchar la semaine dernière. Des filets sont placés sous les amandiers et on secoue les branches avec un baton pour faire tomber les amandes sur le sol.

 I have no idea how many kilos or tons of almonds are picked every year but if your harvest is big, you might want to use this kind of machine to take out the outer shell. This is my neighbour's machine. You can tell it's been used for years but it's very efficient.

Je n'ai aucune idée sur la quantité de kilos ou de tonnes d'amandes cueillies chaque année, mais si vous en récoltez beaucoup, alors vous aurez sûrement besoin d'une machine comme celle-ci pour enlever la coque extérieure. C'est la machine de mon voisin. On voit qu'elle a pas mal officié mais elle est très efficace.

 Of course, then you have to part the inner shell. I use a little hammer to do the job and then I weigh the almonds to make 100g bags. This is not my forte I can tell you but I quite enjoy it.

Bien sûr, après il faut casser  les amandes. J'utilise un petit marteau et je pèse les amandes
par sachets de 100g. Je suis un peu lente mais ce n'est pas un boulot déplaisant.

 Why  100 g ? Because it's exactly the quantity I need to make the orange and almond cake.
I made three of those last week. If you haven't it tried it yet...well then you must ! (see the recipe below)

Pourquoi 100g ? Parce que c'est exactement la quantité dont j'ai besoin pour faire le gâteau aux oranges et aux amandes. J'en ai fait trois la semaine dernière. Si vous ne l'avez pas encore essayé...c'est un must ! (voir la recette ci-dessous)

 Well, yes you must try it because it's really refreshing and pleasantly summery....
I even made a collage in our little bookroom to reinforce the statement....

Non, c'est vrai, vous devez l'essayer parce que c'est vraiment frais et avec un beau goût d'été....
J'ai même fait un collage dans notre petite bibliothèque pour renforcer ma déclaration....


Recipe of orange and almond cake

2 medium oranges
1 lemon
6 eggs
100g of almond powder
200g of sugar
40g of sugar
1tsp of baking powder

Place the oranges (whole - with the peel) in a big pan filled with water and boil the oranges until cooked.
They must be soft once cooked.
Process them with a mixer (with the peel) then pour the mixture in a big bowl.
Add the eggs one by one in the orange mixture.
In another medium bowl, mix 200g of sugar with the almond powder and 1 tsp of baking powder
Preheat the oven at 190ºC.
Pour the sugar and almond mixture into the big bowl and mix all the ingredients together homogeneously.
Pour the preparation in a 22cm diameter mold covered with tin foil
Bake for 45 mn approx until lightly golden brown.
In the mean time, prepare a lemon syrup with 40g of sugar and the juice of a lemon.
Put it to a simmer until it thickens
Pour the syrup over the cake when it's cooked

That's it ! just let it cool then put it in the fridge. This cake is delicious served cold. you can keep it up to 2/3 days in the fridge.
I make this cake every week for my friend Rocio who has a restaurant and she confirmed to me, that you can actually freeze it too.

Recette du gâteau aux oranges et aux amandes

2 oranges moyennes
1 citron
6 oeufs
100g de poudre d'amandes
200g de sucre en poudre
40g de sucre en poudre
1 cuil à café de levure

Placer les oranges dans une grande casserole remplie d'eau et les faire cuire jusqu'à ce qu'elles soient molles.
Mixer les oranges avec la peau, puis verser la mixture dans un grand bol.
Ajouter les oeufs un à un dans la préparation et bien mélanger.
Dans un autre bol, mélanger 200g de sucre en poudre,  la poudre d'amandes et la levure.
Préchauffer le four à 190°C.
Verser le mélange sucre/poudre d'amandes/levure dans le grand bol et mélanger tous
les ingrédients.
Verser la préparation dans un moule tapissé de papier cuisson, d'un diamètre de 22 cm.
Mettre au four pendant 45mn, jusqu'à ce que le gâteau soit joliment doré.
Préparer le sirop au citron avec 40 g de sucre en poudre et le jus d'un citron.
Mettre sur le feu jusqu'à ce que le sirop épaississe.
Répartir le sirop sur le gâteau à la sortie du four.

Laisser refroidir le gâteau et mettre au frigo. Ce gâteau est délicieux servi très frais.
Il se conserve au plus 3 jours dans le réfrigérateur. Je le fais toutes les semaines pour mon
amie Rocio qui a un restaurant et elle m'a aussi confirmé qu'il pouvait se congeler.



Comments

I will try the cake and let you know how it works! It sounds and looks too good!
lamb and blonde said…
That cake looks and sounds delicious! I'll have to try making it. Have a lovely day!
Agus said…
uy uy uy qué pinta más buena tiene ese pastel.....
Unknown said…
From the tree to the cake - how wonderful. Will definitely try the recipe. Thank you for sharing. Have a lovely day fxx
Pearl said…
Great pictures, and oh my that almond cake looks so yummy. I love a light cake and if oranges are involved I'm on it! Hugs, Pearl
Hello Lala...I can attest that this cake is delicious and beautiful! Has it really been about three years since I made it? Wow, hard to believe.
Jeff Shattuck said…
How do you make the almond powder?

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