Monday, December 17, 2012

Pink pepper flavored dark chocolate truffles : a Pierre Hermé recipe for a grey monday




...and just for you because it's monday and a little chocolate can't hurt
here's the recipe of the pink pepper flavored dark chocolate truffles.

How can I describe the taste to you ? 

velvety...bittersweet.....and a surprising and very pleasant after taste
of pink pepper....
in short : a bite....and you are in heaven...or almost... 
Thank you Pierre Hermé !



...et juste pour vous parce qu'aujourd'hui, c'est lundi et qu'un peu
de chocolat ne peut pas faire de mal, voici la recette des truffes au
chocolat noir parfumées au poivre rose.

Comment vous décrire le goût de ces petites merveilles ?

velouté.....doux-amer...et une note finale surprenante et très plaisante
de poivre rose....

en quelques mots : une bouchée et...vous êtes au paradis...ou presque...
Merci Pierre Hermé !


but better than words
mais mieux que des mots



and better than  images
et mieux que des images


Here is the recipe. It is an original recipe by Pierre Hermé. 
I just replaced the black pepper with pink pepper.

You need :
50g butter
330g of dark chocolate
15g of pink pepper
25cl of liquid cream
100g of pure cacao
1g of pink pepper in powder

Cut the butter in little pieces. Cut the chocolate in small squares.
Crush the pink pepper with a baking roll.

In a pan, pour the liquid cream, add the crushed pink pepper and bring the mixture to a boil.
Cover with aluminium foil and leave to rest for 10 mn.
Then sieve the mixture and pour the liquid cream again into the pan. Boil it again and
add the chocolate gradually, turning the mixture slowly with a wooden spoon constantly.
When all the chocolate has melt, add the butter.

Pour the ganache (the preparation) in a rectangular shallow tray (approx : 28 cm x 20 cm)
covered with non stick baking paper and put in the fridge for 2 hours.

Next, pour some cacao powder in a plate. Add the 1g of crushed pink pepper and mix.
Unmold the ganache and cut in small rectangles and start to make round truffles.
Cover them in cacao powder. Place the truffles in a box and keep in the fridge.

my tip : I mix 100g of very dark chocolate 85% cacao and 230g of dark chocolate 55% cacao


Voici la recette. C'est une recette originale de Pierre Hermé. 
J'ai juste remplacé le poivre noir par du poivre rose.

Vous avez besoin de :
50g de beurre
330g de chocolat noir amer
15g de poivre rose en grains
25cl de crème liquide
100g de cacao pur
1g de poivre rose moulu

Coupez le beurre à température ambiante en petits morceaux. Coupez le chocolat
en très petits morceaux. Broyez le poivre rose au rouleau pâtissier.

Dans une casserole, versez la crème liquide, ajoutez le poivre moulu et faites bouillir.
Couvrez avec du papier d'aluminium et laissez reposer pendant 10mn.
Puis passez la préparation au tamis et versez de nouveau la crème liquide dans la
casserole et faites bouillir de nouveau. Ajoutez petit à petit le chocolat sans cesser 
de tourner avec une spatule en bois. Lorsque tout le chocolat a fondu, ajoutez le beurre.

Versez la ganache dans un plat rectangulaire peu profond de 28 cm x 20 cm, recouvert
de papier sulfurisé et placez au réfrigérateur pendant 2 heures.

Ensuite, saupoudrez du cacao dans une assiette et mélangez avec le poivre rose moulu (1g).
Démoulez la ganache et découpez des petits carrés et donnez leur la forme de truffes.
Passez-les dans le mélange cacao et poivre rose moulu. Placez les truffes dans une boîte
et conservez au réfrigérateur.

mon petit truc : je mélange 100g de chocolat noir à 85% de cacao et 230g de chocolat noir à 55%



6 comments:

Mademoiselle Poirot said...

I will absolutely have to try these! I'm already in cooking/baking/making mode, so these would be a great addition ;-) Thanks for sharing, have a lovely (and not too stressful) week xo

Yoli said...

How delicious dear Lalita!

Jenn Romano said...

I'm excited to try this recipe. Truffles are a Christmas treat at our house but I never considered pink pepper. Thank you!

Agus said...

Tiene que estar delicioso, me encanta el chocolate...
Salud!!

Sara said...

Sounds like a very unique taste combination! We have pink pepper trees all over here, maybe I should gather some of those peppers when they make their appearance again!

Alba said...

Merci.

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