Friday, May 16, 2014

Picnic basket to take on the train to Ronda





Tomorrow, we take the train to go to Ronda.
I'm thrilled because I rarely have the occasion to take the train here in Spain,
except for the Madrid-Paris Talgo occasionally. And I love travelling
by train.

Late March when I was in Tokyo, I was fascinated by the pretty
bento boxes, those already made lunch boxes people can buy
everywhere before travelling on the train. 
I wanted to do the same except that our bento box is not as playful
but rather a big wicker picnic basket.

Never mind, I can't wait to see the landscape unfold, while eating our chorizo, 
olive and cheese cake and apple tartlets. For me, that's the best part
of the journey !
By the way, you must try this savory cake.
The recipes are down below.

Demain, nous prenons le train pour Ronda. 
Ça m'enchante parce que j'ai rarement l'occasion de prendre le train
ici en Espagne, à part le Talgo Madrid-Paris occasionnellement.
Et j'adore voyager en train.

Quand j'étais à Tokyo, fin mars, j'étais fascinée par les adorables
bento, ces plateaux-déjeuners tout prêts qu'on peut acheter
partout avant de prendre le train. Je voulais faire la même chose sauf que 
notre bento, c'est plutôt un gros panier de pique-nique en osier.

Peu importe, j'ai hâte de voir le paysage défiler en grignotant notre cake
au chorizo, olives et fromage et des tartelettes aux pommes.
Pour moi, c'est la meilleure partie du voyage !
Au fait, je vous conseille vivement d'essayer ce cake salé.
Les recettes sont plus bas.



CHORIZO, OLIVE AND CHEESE CAKE

250g of flour
200g of pitted green olives 
150g of spicy chorizo
100g of grated cheese 
1 packet (2 teaspoons) of baking powder
13cl of olive oil
10 cl of milk
4 eggs
A bit of thyme
A bit of chopped parsley

Mince the olives very thinly or process them. Chop the chorizo in tiny bits.
Mix the flour and the baking powder in a big bowl.
In another bowl, mix the eggs with the oil and the milk. Pour this mixture in the flour.
Then add the olives, cheese and chorizo, chopped parsley and thyme.
Preheat the oven at 180ºC.
Line 1 big rectangular cake mold or 2 small rectangular cake molds (I used 2 small molds) and pour the dough. Bake for 40 mn at 180ºC.
Unmold and leave to cool on a rack.


For the apple tartlets, the recipe is here.


CAKE AU CHORIZO, OLIVE ET FROMAGE

250g de farine
200g d'olives vertes dénoyautées
150g de chorizo piquant
100g de fromage râpé
1 sachet de levure chimique
13cl d'huile d'olive
10 cl de lait
4 oeufs
Thym
Persil hâché


Hâchez finement les olives ou passez-les au mixer. Découpez le chorizo en petits morceaux.
Mélangez la farine et la levure dans un grand saladier.
Dans un autre récipient, battez les oeufs puis ajoutez l'huile et le lait. Mélangez bien,
puis ajoutez au mélange farine et levure.
Ajoutez les olives, le fromage et le chorizo, le persil hâché et le thym.
Préchauffez le four à 180ºC.
Chemisez un grand moule à cake ou 2 petits moules à cake (comme j'ai fait) et versez
la pâte dans le(s) moule(s).
Enfournez pendant 40 mn à 180ºC. Le cake doit être bien doré.
Démoulez et laissez refroidir sur une grille.

Pour la recette des tartelettes aux pommes, c'est ici.





 


4 comments:

Anne in Oxfordshire said...

Have a super trip. We can get the Bento boxes here in the UK , and in Paris I saw some super ones.

I am going to France next week , first leg is London to Lille and then Lille down to Angouleme , south of Limoges. Going on my own to stay with friends ,, going to be a long journey too.

I will buy myself something yummy to eat when in Lille.

Take care xox

My Castle in Spain said...

How exciting Anne ! yes, this is a real long trip but I'm sure you'll enjoy it to the max ! xo Lala

Rachel Forrest said...

Hi,
I love your blog but can you provide an archive button or list so I can start at the beginning or at least get back to where I have to leave off in between reading - many thanks
Rachel

My Castle in Spain said...

Thank you Rachel...oops, sorry about this..in the meantime, perhaps you can use the search button or the labels ?

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